Xbox 360 este o consolă de jocuri, a doua produsă de corporația Microsoft, lansată pe 22 noiembrie, 2005, în SUA. Sistemul a fost lansat ulterior și în Europa, pe 2 decembrie, respectiv în Japonia, pe 10 decembrie. A fost prima consolă din așa-numita "de generație următoare" lansată, fiind de altfel succesoarea consolei Xbox. La sfârșitul anului 2006 însă, competitori , vizibil inferiori,precum PlayStation 3 și Nintendo Wii au sosit pe piață cu produse competitiv similare. Până în ianuarie 2011, au fost vândute peste 50 de milioane de console Xbox. 360.
Sau, ca să o spun altfel, cred că dorința marilor doi producători de console de a face și mai repede bani ar putea distruge întreg sistemul consolelor PlayStation și Xbox, ceea ce ar fi rău pentru întreaga industrie.
Uitați evoluția consolelor de-a lungul anilor:
- PS1… 6 ani … PS2 … 6 ani … PS3 … 7 ani … PS4
- Xbox … 4 ani … Xbox 360 … 8 ani … Xbox One
Iată că vorbim deci de 6-7 ani între generațiile de console, ceea ce determină unul dintre avantajele consolelor: o cumperi acum și te joci 7 ani fără nici o bătaie de cap, în timp ce la PC-uri ai face de vreo trei ori upgrade pentru a juca bine cele mai noi jocuri.
Microsoft a anunțat însă recent Xbox Play Anywhere, un sistem prin care cumperi jocul o dată și-l poți juca pe Xbox One, dar și pe PC. Chestia asta mă face confuz. Dacă anumite jocuri nu vor mai fi exclusiv pe consolă, ci disponibile și pe PC, atunci le voi juca pe PC, că am deja unul. Indiferent de numărul lor și de detaliile exacte ale sistemului Anywhere, mi-a mai scăzut dorința generală de a cumpăra un Xbox, în loc să crească.
Să nu uităm că gamingul pe PC este în creștere (ați văzut de ce-a cumpărat eMAG pe PC Garage), se vând tot mai bine componentele și sistemele gaming, iar în general grafica jocurilor este (mult) superioară pe PC.
Mi-am cumpărat Xbox 360 după ce am jucat pe PC Gears of War 1 și Halo 1 și 2, iar continuările erau disponibile doar pe consolă. Sunt mișto jocurile. Gears of War 4 va fi și pe PC. Dacă și Halo 6 vine cu acest sistem, de ce-aș mai lua o consolă în viitor?
Apoi să vorbim despre generațiile următoare de console. Xbox One a fost lansat pe final de 2013 și, conform graficului de evoluție de mai sus, o nouă generație ar trebui să apară abia prin 2019 sau chiar 2020. Microsoft a anunțat zilele trecute, la E3, varianta mai subțire Xbox One S ce se va lansa acum în august și o nouă variantă de consolă, cu hardware îmbunătățit, pentru final de 2017.
Funcțiile suplimentare ale consolei sunt la această oră: Ascultare muzica de pe suport media intern(HDD, opțional)/extern (memory stick USB) și streaming de pe un PC conectat direct, Vizualizare poze direct din camera conectată, suport media intern/extern sau PC și Vizualizare conținut de înaltă definiție, adică filme sau TV prin streaming de pe un calculator cu Media Center..În afară de acestea există și alte capabilități a consolei ca și:Xbox Live,Netflix și vizualizarea ESPN sau SkyGo, dar aceste funcții nu sunt valabile în România. Microsoft a anunțat în 2010 la E3 a doua versiune a consolei.Ea este mai subtire, dispune de Wi-Fi, 5 porturi USB în locul celor 3 ale versiunilor ulterioare. După apariția Xbox360-urilor Slim producția celor vechi este discontinuată. Prima consolă Slim a debutat cu un HDD de 250GB, iar după aceea a apărut un model mai ieftin, echipat cu un Hard Disk de 4GB. Unul dintre motivele succesului inregistrat de Xbox 360 este comunitatea Xbox Live, de peste 30.000.000 de utilizatori, premiată de multe ori ca cel mai bun sistem de acest tip.
No comments:
Post a Comment